Turnitin Kullanım Kılavuzu

Üniversitemizin 2017 yılından itibaren Turnitin tez ve ödev tarama yazılımını kullanıma açmış bulunmaktadır. Yazılımın kullanımına ilişkin kütüphanemiz tarafından hazırlanan kılavuz dosyası ve enstitümüz tarafından hazırlanan ekran kaydı videoları aşağıda yer almaktadır. Ekran kaydı videolarının sırasıyla izlenmesi önerilmektedir.

 

Önemli Uyarı !

Tezi yükleme aşamasında (Ödev Ekle kısmında) mutlaka "İsteğe bağlı ayarlar" seçeneğine tıklayarak, açılan seçeneklerde  "Ödevi şuraya gönder" açılır kutusundan "Depo yok" seçilmelidir.

Depo yok seçeneğini seçmeden tezi yüklediğiniz takdirde şu sorunlar olacaktır:

  1. Yüklediğiniz tez Turnitin'in intihal karşılaştırma veritabanına otomatik olarak kayıt edilecektir.
  2. Tez üzerinde düzenleme yapılması söz konusu olur ve tez sisteme yeniden yüklenirse sistem bu kez benzerlik oranını %100 olarak verecektir (Tez artık Turitin intihal karşılaştırma veritabanında yer aldığı için kendisiyle karşılaştırılıp %100 intihal yapılmış şeklinde yorumlanacaktır).
  3. Turnitin yurtdışı merkezli bir sistem olduğu için bu durumun düzeltilmesi birkaç hafta alabilmektedir (yazışmaların yapılması ve dönüt sağlanması uzun sürmektedir).
  4. Bu süreçte hem öğrencilerinizin hem de sizin mağdur olmamanız için her tez yükleme işleminde mutlaka "Depo yok" seçeneğini işaretlemeniz gerekmektedir.
  5. Öğrenci mezun olduğunda tezi sisteme "Depolama" seçeneğiyle enstitü tarafından yüklenecek ve böylelikle sisteme kaydı yapılacaktır.

 

 

 

background image