Enstitümüzde “Salı Konferanslarında Mezunlarımız-3” kapsamında “Organoid Teknolojisi ve Kullanım Alanları” konulu çevrim içi konferans düzenlendi.
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Elmas moderatörlüğünde düzenlenen konferans programında Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Erdinç Beşikcioğlu konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Çiğdem Elmas yaptığı açılış konuşmasında, düzenlenen bu konferansla Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Erdinç Beşikcioğlu'nun, organoid teknolojisi ve kullanım alanları hakkında önemli bilgiler paylaşacağını söyleyerek, kendilerine katılımları için teşekkür etti.
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Erdinç Beşikcioğlu yaptığı konuşmada, 1950 ve 1960’larda kullanılmaya başlayan organoid teriminin, yetişkin kök hücrelerden köken alarak kendiliğinden organize olan ve fonksiyonel hücrelere dönüşebilen hücreler olarak tanımlandığını belirterek şöyle devam etti: “Organoidler seçili organı kopyalayarak kök hücrelerden üretilen, üç boyutlu küçük doku kültürleridir. Bu mini kültürler organın kendine has özelliklerini kopyalayabilirler veya organa özgü davranışlar gösterebilirler ve bazı hücreleri üretebilirler.”
Organiod hücrelerin; kanser, alzheimer, kistik fibrozis gibi hastalıkların modellenmesi, ilaçların etkinliği ve güvenliği için yapılan ilaç testleri, biyoyapay organların geliştirilmesinde doku mühendisliği ve bireysel hastaların farklı ilaçlara veya tedavi stratejilerine nasıl yanıt verdiğine dair kişiselleştirilmiş tıp gibi hemen hemen aklımıza gelen her çalışmada kullanılabilir olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Erdinç Beşikcioğlu, organoid hücrelerin oluşum aşamaları, kullanım alanları ve pankreas organoidlerinde innervasyonun belirlenmesi konulu doktora tez çalışmasına ilişkin sunum eşliğinde katılımcılara bilgiler verdi.
Konferans programı katılımcıların sorularının yanıtlanması ile sona erdi.
"2023 Yılı En Başarılı Doktora Tezi Ödülleri” Sahiplerini Buldu
"Otizm: Mikrobiyota ve Probiyotikler Konferansı Gerçekleştirildi."
Gazi Üniversitesi 2024 Yılı Kalite Ödülleri Sahipleri ile Buluştu.
Yönetim Kurulu Üyemiz Prof. Dr. İpek Süntar, 2024 TÜBİTAK Teşvik Ödülü'ne layık görüldü.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.