“2. Ulusal Otizm Çalıştayı” Yapıldı
3 Nisan 2024 | 09:56

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROM), Gazi Üniversitesi Otizm ve Gelişimsel Bozukluklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (GEBAM), Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi ile  Otizm Vakfı, Otizm Dernekleri Federasyonu ve Beş Nokta Otizm Yaşam Derneği iş birliğiyle 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü kapsamında “II. Otizm Çalıştayı” gerçekleştirildi.

NÖROM’da düzenlenen Çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sultan Ayaz Alkaya, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Eler, NÖROM Merkez Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Derya Aksu Bayram, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Mehtap Bingül, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“Otizimde 5N&1K” temasıyla yapılan çalıştayın ilk açılış konuşmasını Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep yaptı. Sağlık Bilimleri Enstitüsünün misyonunun, Üniversitemizin misyon, vizyon, strateji ve temel değerleri doğrultusunda araştırmalar yapmak sağlık profesyonelleri yetiştirmek ve evrensel düzeyde bilgi, bilim ve teknoloji üreterek toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

Otizm spektrum bozukluğu hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep, otizmin nedenlerinin henüz tam olarak anlaşılamadığını ifade etti. Otizmin kesin bir tedavisi olmadığını da anlatan Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep, otizmi önleyebilecek bir aşının olmadığını dile getirdi.

Otizmin görülme oranlarındaki artışa dikkat çeken Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep, gelecek yıllarda her iki çocuktan birinin otizmli olabileceği öngörüsünün bu konuda yapılan araştırmaların ve otizmi önlemeye yönelik yapılacak çalışmaların önemini ortaya koyduğunu ifade etti. 

Sağlık Bilimleri Enstitüsü olarak 24 Ocak 2020’de Gazi Üniversitesi 1. Otizm Çalıştayı, 2 Nisan 2021’de Gazi Üniversitesi Otizm Farkındalık Günü Disiplinlerarası Yaklaşım Sempozyumu etkinliklerinin düzenlendiğini belirten Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep, 3 Eylül 2021 tarihinde ise Üniversitemiz bünyesinde GEBAM’ın kurulduğu bilgisini verdi.

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep, Üniversitemiz bünyesinde bugüne kadar 45 tez yürütüldüğünü, Enstitü bünyesinde ise 7 yüksek lisans, 6 doktora tez çalışması yapıldığını kaydetti.

NÖROM Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen ise NÖROM olarak Gazi Üniversitesi 2. Ulusal Otizm Çalıştayı’na ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. NÖROM hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, çok disiplinli çalışmaları yürüterek, tanı konulamayan, teşhisinde zorluk çekilen hastalıklara yönelik çalışmayı amaçladıklarını söyledi.

Otizmin görülme sıklığının arttığını anlatan Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, Türkiye’nin otizmin en az görüldüğü 10 ülkeden biri olduğunu dile getirerek, çok dikkatli olunması gereken bir dönemde olduğumuzu ifade etti.  Otizmin erkeklerde biraz daha fazla görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, otizmli kişilerin destekle günlük hayatlarına devam edebildiklerini kaydetti.

Otizmin birçok belirtisi olduğundan söz eden Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, NÖROM kapsamında bu belirtiler üzerinde deneysel çalışmalar yapmayı hedeflediklerini ifade etti.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Derya Aksu Bayram ise kurumlar arasında iş birliği yapılmasının önemine dikkat çekerek, etkinlikte kendilerine söz verilmesinden dolayı teşekkür etti. Derya Aksu Bayram, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü olarak otizmle ilgili olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Mehtap Bingül ise bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Otizmin yaygınlaşmasının toplumun bilgilendirilmesi hususunun önem kazanmasına yol açtığını dile getiren Uzman Dr. Mehtap Bingül, toplumun bilgilendirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti. Otizm konusunda personelin bilgi birikimini de artırdıklarını söyleyen Uzman Dr. Mehtap Bingül, çalıştayın sonuçlarının hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

Çalıştayın son açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız yaptı. Prof. Dr. Musa Yıldız, “2 Nisan” tarihinin, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildiğini söyledi. Ülkemizde de 2008 yılından beri, 2 Nisan’ın “Otizm Farkındalık Günü” ve Nisan ayının otizm farkındalık ayı olarak tanımlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, otizm spektrum bozukluğunun, belirtileri yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu belirtti. Otizmin sebebinin halen bilinmemekle birlikte bilimsel araştırmaların, genetik faktörler ile birlikte, çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, 1985 yılında her 2.500 çocuktan 1’ine teşhis konulurken, bugün her 36 çocuktan 1’inin otizm ile dünyaya geldiğini ifade etti. Oranın giderek artıyor olmasının, otizm konusunda gerekli önlemlerin alınmasının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğine vurgu yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Otizm, ne kadar erken yaşta teşhis konur ve gerekli  tedaviler planlanır ise o kadar olumlu sonuçlar alınan bir bozukluktur” dedi.

Otizmin tedavisine özel bir ilaç, ya da aşının henüz olmadığını kaydeden Yıldız, önerilen ilaç tedavilerinin, çoğunlukla otizme eşlik eden dikkat eksikliği, hırçın davranışlar, tekrarlayıcı hareketler gibi durumların tedavisi için kullanıldığını dile getirdi. Prof. Dr. Musa Yıldız, otizmin aynı zamanda multidisipliner bir yaklaşım ile desteklenmesi gereken özel bir bozukluk olduğunun altını çizdi. Otizmli çocuklarımızın tıbbi desteğe ve özel eğitime ihtiyacı olduğu gibi fizyoterapi, beslenme, diş tedavisi, öz bakım ve egzersiz gibi birçok alanda da destek almaya ihtiyaç duyduğundan söz eden Prof. Dr. Yıldız, bu nedenlerle, disiplinlerarası bir yaklaşımla 24 Ocak 2020 tarihinde Sağlık Bilimleri Enstitümüz tarafından “Gazi Üniversitesi I. Otizm Çalıştayı”nın düzenlendiğini hatırlattı. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: “Sonrasında ise daha kurumsal bir yapıya ihtiyaç olması nedeni ile, otizmi çokdisiplinli bir yaklaşımla değerlendiren ve ailelerimize ve otizmli çocuklarımıza ihtiyaç duyabilecekleri birçok alanda destek veren Gazi Üniversitesi Otizm ve Gelişimsel Bozukluklar Uygulama ve Araştırma Merkezimiz GEBAM, ilk kez Üniversitemizde 3 Eylül 2021 tarihinde kurulmuştır.

Nörobilim alanında disiplinlerarası öncü araştırmalar yapan ve nörogelişimsel bozuklukların anlaşılması, tanı ve tedavisi ile ilgili çok önemli araştırmaların yürütüldüğü; Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve ODTÜ işbirliği ile 28 Aralık 2020 tarihinde kurulmuş olan Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezimiz NÖROM’un da otizmin nedenlerinin anlaşılması ve tedavisi konusunda önemi yollar katedilmesini sağlayacağına şüphe yoktur.”    

Otizm konusunda özellikle son yıllardaki artış hızının dikkate alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yıldız, otizm spektrum bozukluğuna yönelik farkındalığın artırılması amacı ile faaliyetlerin yapılması, bu alanda bilimsel araştırmaların artırılması, özellikle erken teşhis ve tedaviye yönelik araştırmaların teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasını Çalıştayın düzenlenmesinde ve faaliyetin planlanmasında emeği geçen tüm hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ederek tamamladı.

Konuşmaların ardından oturumlara geçildi.

otizm-6

Otizm2-4

Otizm2-2

Otizm2-1

otizm-3

otizm-2

otizm-7

otizm-1

 

background image